Na vragen CDA: 'Vijfheerenlanden géén geschikt leefgebied voor de wolf'

10-08-2024 Nadat er eind juli signalen kwamen dat er een wolf gesignaleerd zou zijn in de polder tussen de Zijderveldselaan en Overboeicop stelde de CDA-fractie hier vragen over aan het college. Het CDA is van mening dat er geen plek is in Nederland voor de wolf. Dat geldt dus ook voor gemeente Vijfheerenlanden. De Europese beschermde status van de wolf moet omlaag, zodat de populatie in Nederland kan worden beheerd.

Zowel Het Kontakt en Het Algemeen Dagblad schreven over de signalen én onze vragen aan het college. De signalen over een wolf in gemeente Vijfheerenlanden zijn tot op heden niet bevestigd. Desondanks vindt onze fractie het belangrijk dat het standpunt van het college ten opzichte van de wolf nu al gedeeld wordt. En natuurlijk weten we dat nieuw beleid niet lokaal gemaakt wordt. Echter geloven wij wel in een krachtig signaal naar de provinciale overheid, alwaar beleid wél gemaakt en herzien kan worden. De provincie Utrecht werkt inmiddels zowel aan een vergunning voor het vangen, zenderen en weer schuw maken van een wolf, als aan een afschotvergunning. 

Uit de beantwoording van het college blijkt dat ook het college in de veronderstelling is dat Vijfheerenlanden geen geschikt leefgebied is voor een wolf. Daarnaast beschouwd het college zich ondersteunend aan de provincie die hierin leidend is. Als fractie zijn we blij met dit standpunt van het college. Wij zullen, mocht het onverhoopt nodig zijn, het college dit standpunt in herinnering blijven brengen.

Bovendien zal onze fractie blijven hameren op communicatie met en ondersteuning aan agrariërs die ongewild met deze zeer onwenselijke situatie geconfronteerd zou kunnen worden.