Ook CDA Vijfheerenlanden betreurt vertraging woningbouw Van Zuilenstraat

woningbouw hei- en boeicop

23-07-2024 Op 2 juli werd bekend dat de woningbouw achter de Van Zuilenstraat in Hei- en Boeicop een jaar vertraging oploopt, omdat er bij een flora en fauna onderzoek een ringslang is aangetroffen in het gebied. Deze vertraging is een teleurstellend bericht, vooral voor woningzoekenden in Hei- en Boeicop. Om na te kunnen gaan of deze vertraging voorkomen had kunnen worden, of dat de vertraging is in te lopen, heeft het CDA een aantal vragen gesteld aan de ambtelijke organisatie van de gemeente Vijfheerenlanden.

Deze vragen zijn inmiddels beantwoord. De antwoorden willen via deze weg delen. Uit de antwoorden blijkt helaas dat de vertraging niet te voorkomen en te verkorten is. Als fractie zullen we het vervolgproces van deze bouwlocatie én die van andere in onze gemeente nadrukkelijk blijven volgen, ter voorkoming van verdere vertraging. 

 

De gestelde vragen

 

In uw raadsinformatiebrief van 2 juli 2024 maakt u melding van de aanwezigheid van minstens één beschermde diersoort en de aanvraag en het verkrijgen van een ontheffing wat gemiddeld 1 jaar duurt. 

 

Vraag: Wat is de reden dat een aanvraag voor ontheffing gemiddeld één jaar duurt? Graag een toelichting op dit proces en de termijnen.

 

Antwoord: Het volledig onderzoek naar de natuurwaarden (nader ecologisch onderzoek) is in oktober afgerond. Na oktober weten we welke beschermde dieren of planten er aanwezig zijn op de planlocatie. Dit volledige rapport plus een aantal andere rapporten die dit natuurwaardenonderzoek aanvullen, tezamen met een rapport over mitigerende en compenserende maatregelen, dienen bij de provincie ingediend te worden. Het opstellen van al deze rapporten heeft een gemiddelde duur van 8 weken. Daarna kan een ontheffing bij de provincie aangevraagd worden.

De termijn voor het behandelen van een aanvraag om ontheffing bij de provincie is volgens de wet acht weken, gerekend na de ontvangstdatum van de aanvraag, met de mogelijkheid om dit eenmalig te verlengen met zes weken. Dit is exclusief de tijd die eventueel nodig is voor het verstrekken van aanvullende informatie. Het is echter op dit moment zo dat deze processen nog wel eens langer kunnen duren.

Als eenmaal de ontheffing door de gemeente ontvangen is, is het van belang de mitigerende en compenserende maatregelen uit te voeren. Hoe lang dit proces gaat duren is onzeker. Dit ook aangezien we niet weten welke andere beschermde dieren en of planten nog worden aangetroffen in het gebied. Het uitvoeren neemt echter een aantal maanden in beslag. Pas als alle maatregelen zijn uitgevoerd mag pas begonnen worden met de werkzaamheden.

Vraag: Is het voor de uitkomst van de aanvraag strikt noodzakelijk dat de aanvraag gemiddeld één jaar duurt? Met andere woorden: Zijn er processtappen die omwille van de inhoud van de stap een vaste termijn kennen?

 

Antwoord: Nee, niet voor de uitkomst van de aanvraag. Ja, er zijn wel processtappen die een vaste termijn volgens de wet hebben. Deze zijn in vraag 1 beantwoord als processtappen bij de provincie. 

 

Vraag: Is het mogelijk de aanvraag voor de noodzakelijke ontheffing als gevolg van de aanwezigheid van een ringslang nu al in te dienen en niet te wachten tot het gehele onderzoek is afgerond (oktober 2024)?

 

Antwoord: Nee, de provincie wil een volledige natuurwaardenonderzoeken bij de aanvraag om ontheffing ontvangen.